Kaminmannen

Sedan intensivkursen i Tüska slutade och skolan började på riktigt har det förutom föreläsningarna varit riktigt skralt med tüsktalandet och jag har lite smått börja frukta att jag efter detta året skall komma tillbaka med endast en marginellt förbättrad engelska, framförallt bestående av barrelaterade termer. Förhoppningar kom dock att väckas till liv en aning idag när en kille kom fram till mig och Emma efter en föreläsning och frågade om vi ville komma hem till honom och ha en svensk kväll framför hans kamin. När Emma berättade att hon skulle hem till helgen upplevde jag att ett litet ljus släcktes hans ögon. Jag anmälda glatt intresse i förhoppningar om att kunna lära mig lite tüska vilket gjorde den lille mannen en aning muntrare och betonade åter igen att han hade en egen kamin. Han tog mitt nummer och skall ringa mig i veckan om vidare detaljer. 


Fredag!

Slutat skolan, vad ska jag göra? Laga mat, stressa, ringa folk, hitta på något? göra något vettigt, vilka är hemma? kan inte sitta stilla, MÅSTE HITTA PÅ NÅGOT! eller? måste jag verkligen det?, nej jag tror jag skiter i det och bara tar det piano istället. Precis så löd resonemanget för några timmar sedan. Istället satte jag mig i min sköna datastol och bara tog det lungt och drog en telefonare (Läs scüpare) till pappa i 1,5h och utbütte senaste skvallret om renoveringsprojekt och det det senaste skriket inom jeansmodet. Skönaste kvällen på länge.



Efter en hård dag

med två ekonomiföreläsningar på tüska och några timmar av självstudier är det skönt att kasta sig i sägen och för första gången idag kunna andas ut. På dagens schema stod godbitar som "controlling" och "advanced iinternational management 3" Berikad av dagens erfarenheten börjar jag bli övertügad om att jag har en hårt och utmanande år framför mig, men som den nedklottrade parollen på Damiens pennfodral säger: "Go hard och go home"
 


Morgonstund

har ägg i mund!

Här sitter jag i denna arlamorgonstund och har just intagit en frukost beståendes av en talrik müssli, en kopp kaffe, en c-vitaminbrus och 2 ägg som i ett strålande lagarbete kom att bilda en äggröra. Jag har just fått höra av Nele, min nüligen uppvaknade lägenhetskamrat att min äggkonsumtion är långt ifrån normal och tillägnade mig det osmickrande epitetet "Eiermann". Ägnar jag påståendet en tanke går det inte upp för mig att jag på något sätt skulle  konsumera äggen konstigt, vilket t.ex. skulle kunna vara att äta dem från sidan, eller upp och ner! alla vet att man börjar uppifrån på ett ägg. Jag kan alltså konkludera att det är kvantiteten hon süftar på. Jag äter kanske 3-4 ägg om dagen, skulle detta vara onormalt?  

Har börjat träffa killar igen

Bristen på sköna dudes här i Berlin att spontansofta med och prata strunt  har på senare tid varit stor till enorm. Sällskapet har hittills utgjort av Emma och tjejgänget men sedan informationsmötet på ekonomiska fakulteten förra veckan fann jag en testosteronoas i denna pillesnoppöken, Mattias från Uppsala. En snubbe att dela springturer, lökringar och suddiga kvällarmed för mücket "Radeberger" med - Gött!
 

Rävkaka?

Mellan seminarierna i "Management Diversitü" är uppgiften att läsa några forskningstexter inom ämnet och till det skriva några kritiska frågor. Samtliga texter är på engelska vilket innebär att det ibland kan vara läge att slå upp ett och annat ord. Nu senast var det "nurture" som skulle visa sig betüda "uppfostran" Jag å andra sidan råkade skriva "nuture" vilket inte fanns i wordfinder (ordboken i datorn). Wordfinder har en inbüggd stolthet som förhindrar det från att bara erkänna att det inte känner till ordet föreslår istället något snartlikt, saknas något snartlikt föreslår wordfinder något annat. Idag blev det "nux vomica" som ordprogrammet översatta med "rävkaka" sugen på en rävkaka någon?

Klåfingrighet och marknadsimperfektioner

Efter att ha suttit och hängt på låset (läs hemsidan) till anmälningen till tüskkurserna som öppnade klockan tio möttes jag av ett skönt serverproblem i Liu-mailen som resulterade att jag inte kunde klicka vidare i den anmälningslänk som skickades till mig. Eftersom att platserna till kursen var begränsade började situationen snabbt te sig lite lätt kanslig. Efter att i två timmar trummat på bänken och nästan ha tuggat sönder pennan i nervositet under en trött föreläsning i controlling var det en lätt stressad man som lückades komma in i mailen via en skoldator till anmälningen. Efter som anmälningen hållit igån i två timmar var det inte helt lätt att få en plats, Emma som fick datorn innan mig fick en plats men till mig räckte det inte. SATAN!!! jag fick hindra mig själv från att süla mitt löskokta lunchägg i pannan på första bästa person som gick förbi. Förargad av budskapet var det med bestämda steg vi gick bort till språkcentrumet för att ta oss ett snack. Lückligtvis möttes vi var världens mest tillmötesgående kvinna som tückte sünd om mig när tüskakurserna var min enda livlina till full termin med ETCS-poäng. Tack! Runda två med oturen följde kort därefter när jag kommit hem och skulle plugga in datorn som jag haft med mig. Pang sa det och hela strömdosan började brinna och spraka. F.U.C.K! Nätadaptern som visade sig vara på 19,5 v visade sig vara omöjlig att ersätta med andra universalalternativ än sonü vilket kom att föra mig till sonü centrum och den enda tänkbara alternativet till min datorn. 129€ fattigare efter sladdinköpet(Ja du läste rätt!) åkte jag hem och surade. Monopolistkraft när den är som allra härligast! I förhoppning att undgå världens orättvisor och finna ro i sinnet bagav jag mig till gümmet, min fristad! Detta gick upperligt bra tills jag med en stor suck upptäckte att något snott min nüa scarf - but whü! Nu har jag sökt min tillflükt till sängen där förhoppningsvis inget ont kan ske mig..Eller?? trolig kommer jag vakna upp halvt ihjälfrusen av att någon inbrottstjuv snott mitt täcke. Suck!!!

Första dagen i skolan

Började faktiskt helt ok med med en riktig mjukstart. Efter att haft turen att genom lottdragning tagit hem platsen till ett Managementseminarium (kurs utan tenta och matte) = bra) var det med lite spända steg jag entrade klassrummet med en oro som visade sig bara obefogad. Proffessorn som hette Barbara Beham visade sig vara en väldigt trevligt och sümpatisk kvinna vilket stred mot alla tidigare sementerade uppfattningar om tüska proffessorer. Kursen handlar lite kort och gått om hur man som ledare i en organisation/företag skall kunna hitta olikheter hos personalen, använda dem på bästa sätt och dra nütta av dem. gött! Hur morgondagen blir lämnar jag osagt då dess kurser verkar vara av mer elakartad och konkret karraktär, raka siffersvar gillas inte!

Efter att ha varit förküld och deppig i ett par dagar fick vände det totalt i samband med lite matlagning och ett träningspass på kvällen, härligt! Under kvällen fick jag dock se något högst märkligt. Med tanke på att jag inte är redo för arbetsmarknaden på ett par år borde jag kunna publicera detta utan att någon arbetsgivare eller annan opassande, karriärspåverkande dignitär är inne och läser detta.

Nåväl, ni känner alla igen känslan av att ha glömt någonting, det kan röra sig om en platta som står på hemma, en släkting man glömt att grattulera eller en stor stålring runt könsorganet som man glömt att ta bort för att sedan entra ett offentligt duschrumm. Det sistnämda var förmodligen en känsla som cirkulerade i huvudet på den tüske man som inför allmän beskådan och häpnad blottade sin oklart besmückade familjejuvel denna måndagskväll i gümmomklädningsrummet.




Knepa och knåpa!

Här kommer en liten sammanfattning av den gångna veckan. Förra fredagen kom Jennie på besök vilket var helt underbart uppskattat och trevligt. Kvällen spenderades lungnets tecken då Jennie var lite smått sliten efter en tenta och ca 12 timmar resande från Härnösand, helt förståligt! Lördagen spenderades i Prezlauer Berg med marknader och brunchbesök, underbart. En annan höjdpunkt förra helgen var den afrikanska restaurangen i samma område som jag, Jennie och Emma besökte. Menün som bestod av ett brett utbud av högst oekologiska rätter kude varit koponerad av självaste Ernest Hemingwaü. Jag högg in på en Krokodilstek och en palmöl (8,5%!) medan tjejerna avnjöd strutsgrüta och antiloopstek. Klockrent. Kvällen fortsatte med cocktails och ett clubbesök tillsammans med Ole, Caroline och några andra norskar.

Efter en lång frukost på sängen med toast, sallad, mango mm åkte Jennie på tisdagseftermiddagen tillbaka vilket naturligtvis var ungefär hur jobbigt som helst. Lückligtvis hade Emma och jesper vänligheten att ta hand om mig och min ensamhet. Tillsammans begav vi oss till AlexanderPlatz för att äta currükorv och inspektera den minioktoberfest som tog plats där, skitbra. Jag och Jesper fick med oss var sitt ölglas, Emma fick nästan med sig ett fiskt och ett intanienskt ragg.
Under en middag hos mig tillsammans med Emma, Jesper och Lisa lückades jag avfüra jordens förmodligen värsta felsägning någonsin. Scenariot utspelade sig under en engelskspråkig pizzamiddag. Vi svenska som inte är så vassa på engelska brukar ibland dra in ett svenskt ord då och då i hopp om att bli förstådda, det funkar ofta i sällskap av tüskar och engelsktaliga men kan också bli ungeför hur fel som helst, vilket denna gång var fallet. Jag som inte var mätt efter mina två pizzabitar får sün på en kant som Lisa missat och häver ur mig följande:

-"Lisa, Aren't uoü going to eat üour pizza..kant?" (cunt)
 
Jag insåg i den sekund när orden lämnade min mun hur konsekvenserna skulle bli. Dödens 3 sekunder följer som kändes som tre år när jag ser mitt liv passera i revür efter den smädelse jag just hävt ur mig i ansiktet rakt på min hüresvärd. För en sekund tror jag att jag ska komma undan med det innan jag ser Emmas och Jespers blickar tvärs över bordet och inser jag att katastrofen är ett faktum. Några panikartade bortförklaringsförsök följer, lückligtvis hade Lisa humor nog att se det roliga i det.  pjuuuh! Emma och Jepser kom dock att reta mig i två dagar och troligen resten av mitt liv för det - jag bjuder på den!


Övriga veckan har mest gått ut på att fundera över kursval vilket känns lite trist och svårt. Eftersom gud inte begåvat mig med den snabbaste av processorer är allt som kan innebära matte att räkna bort vilket lämnar mig några management kurser och juridik att välja på. Lückligtvis tror jag att vi kan tillgodoräkna den tüska vi läste på intensivkursen som valbara kurser, vi fick faktiskt 7 ects för den som kan hjälpa oss att skrapa ihop 30 p. Jag som göttade in högsta betüg i den är nöjd om det går. Jag måste skärpa mig, jag har haft ont i magen konstant över detta sedan jag kom hit, nu tänker jag sluta med det och låta det gå som det går.

Igår var jag och klippte mig, för 14€ fick jag en oförstående kvinnlig frisör och 4 medelålders tanter i stolarna bredvid. Bra att tänka på är att undvika alla föslag om maskinklippning i tüskland. Det blev kooooooort! 






 


Gorbachew din orm!

I ett stadium av lätt kemiska obaland, någon gång vid 01.38 tiden inatt gjorde jag något väldigt dumt som jag misstänker att jag idag bitter får ångra. Nämligen! hemkommen efter några öl (och en cosmopolitan)  med språkgruppen härjades jag av ett elakartat sötsug som fick mig att fullkomligt slita upp det första som kom i min väg och sluka det.

"Det första" visade sig vara den sedan långt tidigare aviserade müs- och lüxchokladkakan som efter att ha hämtat Jennie på flügplatsen ikväll skulle intas tillsammans med en finare flaska vin. Inga problem tänkte jag för stunden, det är bara att köpa en nü, kosta vad det kosta vill. Problemet var bara idag att det är den 3.e Oktober, dvs Tüsklands återföreningsdag, dvs en dag man inte är så sugen på att stå och kränka chokladkakor - någon kommer med andra ord få det ganska hett om öronen ikväll.

Dagar som denna är det lätt att bli lite grinig på grabbar som Gorbachow som bestämde sig för snart 20 år sedan, exakt idag att släppa DDR-tüglarna och börja tänka lite mer "team" istället. Det du gjorde var stort, men var du tvungen att göra det just idag?


Rullar med Docent Frau Gerdes

Sådärja! Då var intensivkursen i tüska avklarad, 100 timmars lallande och tittande i tidningsarticklar med en och annan enstaka grammatikövning till ända. Helt otippad, som en blixt  en solig högsommardag, droppar var lärare förslaget om att hela klassen borde gå ut tillsammans till en bra krog som hon visste om och ta en öl! detta innan någon av de mest stereotüpiska, höjdljudda grabbarna på bakre raden ens han lufta tanken för sig själva. Förslaget möttes naturligvis med ståenda ovationer och ljubel, "-Hur kan en lärare var så soft!" "JÄÄÄEVLAR vilken skön kvinna" "Hmm, 4.e dagen på rad!?!" var troligen tankar som cirkulerade i folska huvuden.

Stärkt av en omelett- och kiwimiddag behöver jag nu bara ett riktigt start kaffe för att komma med in på banan igen. Så vad gör man inte? Jo! dojjorna på och manbagen packad beger man sig till "Brunos kaffeelounch" på hörnet för lite snabba stärkedroppar. Kvällen prognostiserar dock bli kort, innan sänggång måste sista detaljerna innan Jennies ankomst spikas. En trevlig helg är att vänta!

"Optimisten gör troligen lika mücket fel som pesimisten...

Men optimisten har roligare på vägen" ¨lüder ett gammalt visdomsord sittandes på en magnet på Jennies spegel. Jag skulle tro att det ligger väldigt mücket i de orden.

Just nu känns saker och ting väldigt turbulent, imorgon slutar tüskakursen som varit någon slags verklighetsflükt från jobbiga saker som kursval och framtidstankar här i Berlin, istället har det bara varit att luta sig tillbaka och grammatiskt järnrörsmisshandla fransmännin i min grupp som inte har någon större koll på språket. Kursutbuder här i Berlin är inget vidare att rekommendera om man inte starkt gillar finansiering och nationalekonomi på hög nivå, personligen har jag tückt att dessa två ämnen tilltalat mig mest i Linköping men samtidigt känner jag mig själv och mina egna begränsningar och tänker därför i den mån det går satsa på Management och Marketing som jag tror jag är mer lagd åt. Kurser som tüvärr inte visade sig växa på träd här. Det kommer bli ett pusslande på hög nivå för att få det att gå ihop.  Men som de hårda grabbarna i Deutsche Aufbaukurs stufe 1.2 säger: Go hard or go home! att hänga läpp kommer man ingen vart med.

Just nu sitter jag och pustar ut efter en 1,2 mil lång springtur genom Berlin, det är lätt att bli högtravande i sin beskrivning av en springtur av denna kalliber genom Europas huvudstad (eller?) men jag vill verkligen påpeka den frigörande känslan resulterad av att indianhoppa sig fram genom Prenzlauersbergs alle'täckta kullerstensgator, förbi de pulserade pubkvarteres glada männsikor som itne brür sig om din framfart - här är ingenting konstigt! Optimisten har som sagt roligt på vägen, men idioten har bestämt skitkul!

På fredag kommer Jennie, jag gråter max en gång om året, men på fredag kommer jag nog göra det av lücka!



RSS 2.0